Test Northwave Sparta SBS 2013

Am decis să dăm la test o pereche de pantofi de ciclism pentru a afla o părere imparţială. Persoana aleasă a fost un tester independent care, în calitate de redactor la MBike şi DirtBike, deţine suficientă experienţă pentru a avea o părere obiectivă. Iată ce ne-a transmis Dan Mazilu în legătură cu pantofii de ciclism Northwave Sparta SBS pe care i-a folosit la câteva concursuri şi câteva ture cu prietenii:

A trecut ceva vreme de când am început să folosesc pantofii cu prindere pe pedala tip SPD, iar astăzi aproape că nu mai pot merge fără aşa ceva, chiar şi prin oraş. La munte, şi mai ales la un concurs, când pantofii fac clic în pedală mă simt ca şi cum mi-am pus centura de siguranţă în maşină. Mă simt mult mai bine şi mai încrezător pe bicicletă. Dar, lăsând la o parte pledoaria privind avantajele utilizării unor pantofi cu prindere pe pedală, să vedem cum s-au comportat aceşti Northwave Sparta SBS. 

La o pereche pantofi pentru ciclism nu ai prea multe de testat însă cele mai importante aspecte pe care le observi şi simţi chiar şi fără să vrei sunt confortul, uşurinţa în utilizare, tehnologiile folosite, greutatea şi, în zilele noastre, contează foarte mult şi aspectul.

P1120682.JPG

Aerisiri multe înseamnă confort sporit

Pentru început să vedem unde se încadrează aceşti pantofi. Din cele 11 modele din categoria MTB Northwave clasează Sparta SBS pe locul 5, deci să spunem ca la jumătatea gamei. Preţul de vânzare recomandat de BikeFun, importatorul Northwave pentru România, este de 550 lei. Nu este un preţ mic însă vom vedea la finalul articolului dacă merită în comparaţie cu celelalte opţiuni de pe piaţă şi raportat la tehnologiile pe care le oferă.

Confort

Atuul principal al acestor pantofi este confortul. Experienţa mea este decentă în acest domeniu şi dintre toţi pantofii dedicaţi de ciclism pe care i-am folosit până acum aceştia au fost cei mai confortabili, chiar de la început, în sensul că nu am avut nevoie de o perioadă de acomodare a  piciorului cu forma pantofului. Personal consider confortul ca fiind cel mai important aspect al unui pantof pentru ciclism. Dacă nu te simţi bine într-o cursă din cauza încălţămintei nu te vei mai putea concentra la traseu, nu vei putea face push-bike cum trebuie la nevoie, efectiv îţi piere tot cheful „de dat”. Este ca şi cum la o bicicleta ai o mulţime de componente de top însă cadrul este atât de puţin rigid încât nu mai ajunge pe drum mai nimic din forţa picioarelor tale.

Sparta SBS sunt pantofi de vară şi din acest motiv sunt foarte bine aerisiţi conţinând o mulţime de zone cu plasă. De aici vine şi o parte din confort. Restul vine de la sistemul de închidere, reglabil micrometric, talpă şi branţul pantofului. Evident talpa este una potrivită pentru mountain bike. Dispune de un profil agresiv cât şi de două crampoane în partea frontală. Dacă talpa este excelentă pentru aderenţă, crampoanele cu care vin dotaţi aceşti pantofi par a fi mai mult de formă. Dispun de un profil puţin înalt (doar cu 1-2 mm mai înalt decât restul tălpii) şi sunt din plastic. Practic în forma în care vin din fabrică aceste crampoane nu ajuta cu nimic. Partea bună este că se pot demonta şi înşuruba alte crampoane mai înalte şi chiar din metal.

P1120815.JPG

Talpa potrivită pentru MTB şi crampoanele originale mai puţin eficiente

Am folosit pantofii şi pe ploaie torenţială. În astfel de condiţii, dacă pantofii nu sunt făcuţi bine sau gândiţi corect vei începe să simţi toate problemele. Aşa mi s-a întâmplat cu multe alte perechi de pantofi în trecut. Odată ce se udau parca intrau la apă sau se lărgeau sau începeau să mă roadă în diferite locuri. Cu Sparta SBS nu am simţit nici una din aceste probleme şi nici o diferenţă faţă de când erau uscaţi. Evident că interiorul s-a udat imediat datorită multitudinii de aerisiri de care dispun însă nu trebuie să uităm că aceştia sunt gândiţi pentru vară. Cu alte cuvinte – două “thumbs up” şi pentru utilizare pe ploaie

Uşurinţa în utilizare, greutate, protecţie

Odată încălţaţi Sparta SBS sunt uşor de reglat în repaus, dar mai ales din mers. Pantofii dispun de sistemul de închidere SBS care se referă la clapa superioară multifuncţională, SBS venind de la „Step by step”. Închisă aceasta se poate deschide uşor şi complet odată ce ai terminat concursul, spre exemplu. În cazul în care ai strâns-o prea tare o poţi slăbi incremental de la butonul care permite o deschidere treptată. Poţi face acest lucru până când simţi că piciorul stă confortabil şi nu sub presiune. Avantajul acestui sistem este faptul că reglajul îl poţi face şi din mers de pe bicicletă dacă, spre exemplu, picioarele au început să se umfle de la efort şi căldură iar pantoful devine incomod. Slăbirea se face pas cu pas spre deosebire de clapa care eliberează dintr-o dată toată închiderea.

P1120807-2.jpg

Bucla SBS cu cele 3 funcţii ale sale: închidere, deschidere şi deschidere treptată

Sistemul este foarte folositor, dar pare relativ vulnerabil la lovituri. Spre deosebire de alte bucle de închidere de acest tip, bucla SBS dispune de 3 pivoţi şi mai multe arcuri dintre care arcul pentru eliberare completă pare foarte expus. În cazul unei căzături este posibil ca sistemul să aibă de suferit. Pantoful dispune în total de 3 strap-uri. Cea superioară cu bucla SBS şi încă două cu velco pentru strângere suplimentară şi reglaj atât cât îţi doreşti.

P1120814.JPG

Arcul pentru eliberare totală, aparent foarte expus la lovituri

Cât priveşte greutatea, Sparta SBS model 2013 mărime 44 are 1.020 grame. Din acest punct de vedere pantofii nu sunt dintre cei mai uşori însă din nou, se situează la mijlocul gamei alături de modelele mai scumpe Northwave sau de la mărcile concurente. Protecţia oferită piciorului este de jur împrejur. Începe de la vârf, continuă cu lateralele pantofului şi culminează cu călcâiul Omega Heel care este şi foarte rigid.

Tehnologii folosite

Modelul Sparta SBS se diferenţiază de modelul de baza Sparta prin faptul că dispune de bucla SBS despre care am vorbit mai sus. Apoi avem talpa foarte rigidă mulţumită tehnologiei Jaws Carbon Reinforced Sole. O talpă rigidă înseamnă un transfer mai bun al energiei de la picioarele tale la pedale şi apoi la roţi. Talpa Jaws este fabricată din fibră de sticlă întărită cu pudră de carbon. Este important de reţinut că nu este vorba despre o talpă fabricată complet din carbon şi nici ranforsată cu carbon. Pudra adăugată permite totuşi o rigiditate mai bună fără a mări însă şi preţul. Talpa exterioară dispune de un profil agresiv potrivit pentru aderenţă în offroad. 

În acest profil avem îngropată şi plăcuţa metalică cu care pantoful se prinde de pedală şi care este complet camuflată de profilul înalt al tălpii. Cu alte cuvinte nu vei face ca un cal potcovit când vei merge pe asfalt sau când intri în pensiune şi mergi pe gresie după ce te-ai întors de la concurs. Vei fi complet silenţios.

P1120817.JPG

Plăcuţa metalică Shimano nu se vede deloc. Este complet îngropată în talpă

Branţul şi călcâiul contribuie şi acestea la confort şi performanţă. Branţul dispune de tehnologia Performance Advanced Footbed prin care avem de a face cu un arc ergonomic ce susţine piciorul oferind o poziţie bună în timpul pedalării. Călcâiul este de tipul Omega Heel prin care această parte a pantofului este consolidată şi oferă protecţie maximă şi fixare bună. Protecţia este necesară în cazul unei căzături, iar fixarea este folositoare în cazul sprinturilor agresive. Omega Heel dispune, de asemenea, de fante pentru ventilaţie care permit o aerisire foarte bună a piciorului, lucru care chiar se simte în timpul mersului.

Aspect

În zilele noastre un produs de calitate aproape că nu mai este observat în magazin dacă nu arată bine în acelaşi timp. Din acest motiv producătorii au început să insiste şi pe design nu doar funcţionalitate şi performanţă. Iar acest lucru este unul bun. De ce să nu faci un produs performant să arate şi bine dacă nu este în detrimentul altori factori cum ar fi rigiditatea sau greutatea. Sparta SBS pentru mountain bike este disponibil în România în două variante de culori: alb-roşu-negru şi negru-roşu. Când vine vorba de aspect trebuie să recunoaştem că gusturile nu se discută, însa cei avuţi la test, negru cu roşu, arătau cât se poate de bine. Faţă de culorile stridente care se poartă la ora actuală, Sparta SBS merge mult mai mult pe un design sport simplu şi clasic care place foarte mult. În plus negrul şi roşul se vor asorta cu o mulţime de echipamente de ciclism şi biciclete. Sparta SBS nu este ţipător şi deranjant la ochi. Pot spune că sunt chiar eleganţi şi discreţi reuşind, în acelaşi timp, ca marca să fie cât se poate de vizibilă.

Concluzii

Northwave Sparta SBS i-am simţit ca fiind un produs de calitate. Se simte acest lucru şi când îi analizezi vizual şi tactil în mână şi mai ales când îi porţi. Simplul fapt că firma italiană are o istorie şi experienţă de 33 de ani te asigură că nu se joacă atunci când vine vorba de calitate. În fond nici o companie care se respectă nu-şi permite să promită şi să nu livreze. 

Cât priveşte preţul, vei observa că acesta este cât se poate de competitiv. Pentru tehnologiile pe care le oferă la care se adaugă confortul, protecţia şi randamentul pe care le are, Northwave Sparta SBS devin unii dintre cei mai concurenţiali pantofi de pe piaţă. Evident preţurile fluctuează şi modelele se schimbă neîncetat însă aceşti Sparta SBS trebuie categoric avuţi în vedere atunci când vei căuta o pereche de pantofi cu prindere pe pedală pe care să îi foloseşti mai mult în concursuri.