Test de lungă durată – Echipament de iarnă Northwave

Desigur că descrierea unui produs oferită de fabricant este de multe ori suficientă şi oferă informaţiile necesare pentru a-ţi face o idee generală despre cât de bun este respectivul produs. Însă dacă acesta nu a fost folosit şi încercat de cineva nu-ţi poţi da seama practic cât de bine se comportă în viaţa reală, de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care periodic realizăm teste cu produsele pe care le comercializăm alături de ciclişti care dispun de o foarte bogată experienţă în domeniu.

De data aceasta vorbim de un set de echipament de iarnă Northwave, iar pentru a afla o părere imparţială am luat legătura cu Dan Mazilu, redactor freelancer la edituri de profil precum Freerider.ro, DirtBike.ro şi MBike.ro. Experienţa sa se întinde de-a lungul unui număr apreciabil de ani timp în care a fost în măsură să încerce produse unui număr foarte mare de fabricanţi diferiţi creându-şi astfel un set solid de informaţii pe baza cărora îşi poate formula o părere corectă şi imparţială asupra articolelor pe care le încearcă.

 

Aşa cum spune şi titlul testul de faţă a fost făcut de-a lungul lunilor anotimpului rece şi din acest motiv, articolul nu a putut fi redactat decât acum la final de iarnă. Poate este prea târziu, deşi primăvara nu este deloc prietenoasă cu noi. Încă avem 5-8 grade dimineaţa echipamentul testat fiind în continuare cât se poate de folositor. Însă acest material va reveni de actualitate spre toamnă imediat ce temperaturile vor începe din nou să scadă. Pe de alta parte ţinând cont că hainele au fost folosite aproape jumătate de an, de noiembrie până în martie-aprilie, demonstrează că sunt potrivite nu doar pentru temperaturile de iarnă ci şi pentru toamnă şi primăvară.

Am avut la test mai multe articole de îmbrăcăminte care au acoperit fiecare părticică a corpului. Vorbim de căciuliţă de purtat sub cască, tricou cu mânecă lungă first layer, jachetă de iarnă, pantalon cu bazon, mănuşi, şosete de lână şi în cele din urmă huse pentru pantofi. De menţionat este faptul că în timpul iernii acest echipament a fost folosit în partea de sus în combinaţie cu încă un strat intermediar, o jachetă subţire cu mânecă lungă pentru primăvară. Aşadar am avut în total 3 straturi pentru trunchi. În partea de jos pantalonii au fost folosiţi întotdeauna singuri fiind suficienţi pentru a proteja picioarele chiar şi la temperaturi de sub zero grade.

 

colaj echipament.jpg

De departe articolul de îmbrăcăminte de care am fost cel mai mulţumit, şi plăcut surprins, a fost căciuliţa. Desigur şi celelalte haine s-au comportat foarte bine de-a lungul iernii însă căciuliţa Northwave Blade m-a impresionat cu adevărat. Indiferent cât de frig a fost, cea mai friguroasă tură de antrenament s-a desfăşurat la -7 grade, căciuliţa în combinaţie cu casca de pe cap a fost întotdeauna mai mult decât suficientă. Apoi partea şi mai bună este faptul că a putut fi folosită şi odată ce temperaturile au început să crească până pe la 10 grade cu plus fără să se simtă prea călduroasă. Potrivit producătorului materialele din care este fabricată variază în funcţie de zonă. Astfel avem NW 4Pro® în faţă şi Vuelta® la spate. Rolul lor este de a oferi rezistenţă la vânt, menţine căldura, de a fi permeabile şi elimina transpiraţia şi nu în ultimul rând să fie confortabile. Pot spune cu siguranţă că şi-au îndeplinit cu succes misiunea.

 

caciulita nw blade.jpg

Tricoul cu mânecă lungă Northwave Body Fit Evo este un „first layer” gândit să fie purtat direct pe piele. Producătorul spune că este ca o a doua ta piele şi nu este departe de adevăr. Este extrem de elastic şi se mulează perfect pe corpul tău oferind o marjă generoasă de eroare. În cazul în care eşti prea slab sau prea bine făcut această haină de corp ţi se va potrivi. Producătorul mai spune în descrierea produsului că drenează perfect transpiraţia, iar în timpul antrenamentelor am aflat că este perfect adevărat. La final de tură, după ce dădeam jos hainele de la exterior, acest tricou era plin de transpiraţie aproape că îl putea stoarce. În acelaşi timp pielea corpului era doar umeda însă în cea mai mare parte era uscată. Asta înseamnă că şi la -7 grade nu avea cum să-ţi fie frig. Frigul se instalează când transpiraţia se evaporă direct de pe suprafaţa corpului. Este practic sistemul natural de răcire al organismului. Însă cum transpiraţia era preluată imediat de tricou corpul nu avea cum să se răcească păstrându-şi căldura şi energia chiar şi la antrenamentele desfăşurate la temperaturi sub zero grade. Din nou extrem de mulţumit şi de acest articol.

 

first layer.jpg

Jacheta Northwave Bullet este o operă de artă, la fel de altfel ca şi pantalonul din aceeaşi serie. Este aproape incredibil cum italienii au reuşit să realizeze o jachetă atât de subţire şi în acelaşi timp atât de eficientă iarna. Nu vă imaginaţi că este ca o pufoaică. Evident trebuie să te mişti ca să generezi căldură, însă această căldură nu se pierde şi nici nu se acumulează ca să transpiri. Jacheta este atât de eficientă încât am folosit-o în nenumărate rânduri şi în oraş când aveam treburi de rezolvat pe bicicletă, camuflată pe sub hainele normale de oraş.

 

florian raducanu-1.jpg

Jacheta este plină de caracteristici gândite pentru ciclistul de iarnă. În primul rând gulerul este foarte de ridicat făcând inutilă utilizarea unei alte eşarfe. Doar la -7 grade mai aveam nevoie de ceva suplimentar însă doar pentru a-mi proteja nasul de îngheţ. Interiorul gulerului este căptuşit cu material moale foarte confortabil. Iniţial am avut o mica temere când am văzut că fermoarul se închide direct în laringe. Alte firme concurente au deviat puţin fermoarul în această zonă pentru a se închide mai spre lateral, spre umăr, în aşa fel încât să nu deranjeze. La Northwave Bullet însă fermoarul se închide într-un mic buzunar care protejează complet pielea. Nu în ultimul rând fermoarul este YKK fabricat în Japonia, lideri indiscutabili la nivel mondial în acest domeniu. Un fermoar YKK este garantat că nu îţi va crea probleme şi se va închide perfect practic la infinit.

 

jacheta 3.jpg

Buzunarele de la spate este întotdeauna bine să fie cât mai multe. În cazul de faţă vorbim de 4. Trei normale, de mari dimensiuni, şi un al 4lea cu fermoar instalat peste buzunarul central. În acesta din urmă îţi poţi transporta lucrurile importante cum ar fi actele de identitate, cheile sau telefonul, deşi telefonul şi cheile nu fac casă bună. Alte jachete de acest tip, chiar şi de la Northwave, mai au un buzunar şi pe piept care poate fi bun pentru telefon. Pe de altă parte această jacheta de faţă nu are buzunare protejate împotriva ploii sau a transpiraţiei. Din acest motiv telefonul trebuia să-l pun tot timpul într-o husă specială. Tot telefonul, sau mai bine spus husa, era la final de tură martora faptului că jacheta funcţionează excelent întrucât la exterior era plină de umezeala preluată de pe hainele de la interior.

 

jacheta 2.jpg

O altă caracteristică folositoare a jachetei sunt manşetele elastice şi extra lungi. Acestea se pot trage iarna peste mănuşi sau poţi trage mănuşile peste ele. Ideea este că manşetele acoperă fiecare milimetru al pielii ţinând frigul cât se poate de eficient la exterior. Nu în ultimul rând la fel de folositoare este şi banda aderentă din silicon aplicată pe tiv, dungă ce împiedică jacheta să se ridice în timpul pedalării. Întrucât toate suprafeţele au în alcătuire membrana NW 4Pro® jacheta este potrivită de folosit atât iarna cât şi toamna sau primăvara întrucât asigură o temperatură interioară constantă şi confortabilă. În nici un moment al antrenamentelor de iarnă, chiar şi la -7 grade şi la 30 kmh, nu am simţit frigul să pătrundă.

jacheta 1.jpg

Pantalonul Northwave Bullet a fost la fel de eficient. De fapt mult mai eficient dacă ne gândim că a făcut faţă singur temperaturilor scăzute. În timpul iernii nu a fost nevoie să mai port altceva nici pe dedesubt, un „base layer” şi nici pe deasupra, un fâş rezistent la vânt sau ploaie. Pantalonii Bullet cu bazon s-au descurcat excelent şi la -7 grade, dar şi mult spre primăvară când temperaturile ajungeau şi la 12-17 grade. La început, când îi îmbraci, pantalonii se simt puţin strâmţi chiar dacă mărimea îţi este potrivită. Însă odată ce ai luat poziţia de pe cursieră aceştia se simt extrem de confortabil. Northwave Bullet sunt fabricaţi din material Vuelta® la care suprafețele frontale și laterale (Selective Protection) au membrană  NW XLite® care permite organismului să respire. Astfel zonele care vin în direct contact cu aerul rece sunt protejate. Panelurile sunt fabricate din materiale diferite de-a lungul pantalonilor pentru a oferi protecţia necesară acolo unde trebuie. Zona gleznei prezintă o bandă aderentă din silicon care ţine pantalonul în poziţia corectă.

 

pantalon 1.jpg

pantalon 2.jpg

Mănuşile Northwave X-CELLENT Touch s-au comportat decent în cursul iernii deşi nu au fost rare situaţiile când le-am aflat limitele. De asemenea sunt şi destul de subţiri fapt care le face extrem de confortabile, nu sunt grosolane ca o pereche de mănuşi de schi. Însă deşi sunt clasificate a fi de iarnă acestea nu au rezistat la temperaturi mai mici de 5-7 grade. Practic mâna nu a rezistat la această temperatură. Având în vedere că le folosesc şi acum primăvara, la 7-10 grade, mă face să le consider potrivite pentru toamnă/primăvară. Din punct de vedere al construcţiei aceasta este foarte solidă şi bine gândită. Degetul mare este acoperit cu un material moale pentru a-ţi putea şterge ochelarii de ciclism de umezeală sau pentru a-ţi şterge nasul. Apoi mănuşile dispun de o manşetă lunga şi elastică ce poate fi trasă perfect peste jacheta de ciclism. De-a lungul palmei exista zone specifice întărite cu silicon pentru a atenua vibraţiile venite de la asfalt, iar manşeta prezintă o parte mai lungă ce permite o echipare mult mai uşoară. Zona dintre degetul mare şi arătător este suplimentar întărită pentru a dispune de confort în timp ce ţii mâinile pe ergopowere.

 

manusi 1.jpg

manusi 2.jpg

Şosetele din lână meronos Northwave Extreme Winter au fost şi ele deosebit de confortabile şi funcţionale de-a lungul sezonului rece. Eficienţa lor a fost atât de ridicată încât în majoritatea timpului le-am purtat singure în combinaţie cu o pereche de pantofi de vară Northwave pentru ciclism plus huse pentru pantofi. În rare situaţii, atunci când temperatura era sub zero grade, am adăugat pe talpă două pliculeţe încălzitoare, între şosetă şi pantof, pentru a putea totuşi să-mi închei antrenamentul. Pentru o ergonomie mai bună şi rezistenţă mai mare în timp şosetele sunt marcate ca fiind pentru piciorul stâng şi drept, iar călcâiele şi vârfurile sunt suplimentar întărite. Faptul ca sunt şi foarte înalte, 25 cm, le face cu atât mai folositoare iarna.

 

sosete.jpg

Nu în cele din urmă avem husele Northwave H2O Winter pentru pantofi. Şi acestea au fost surprinzător de eficiente împotriva temperaturilor scăzute. Iniţial, când le-am văzut cât de subţiri sunt, am fost sceptic în privinţa lor. Mai purtasem huse de la firme concurente, huse fabricate din neopren solid şi gros de 2-3 mm. Însă aceste huse de la Northwave sunt realmente extrem de subţiri. Surpriza adevărată a venit în timpul iernii când am văzut că nu-mi îngheaţă picioarele nici când termometrul ciclocomputerului arăta zero sau chiar mai puţine grade. Desigur husele trebuie combinate cu o pereche de şosete de iarnă, cum ar fi cele despre care am vorbit mai sus, iar ideal ar fi ca nici pantofii de ciclism să nu fie exagerat de aerisiţi.

 

huse 1.jpg

Husele au 3 gradaţii: protecţie la frig, ploaie şi vânt. Sunt gradate ca având protecţie 3 din 3 la vânt şi ploaie şi 2 din 3 la frig. Eu le-am găsit a fi foarte bune la frig, mai bine decât doar 2 din 3, foarte bune la vânt însă mai puţin bune la ploaie. Acest lucru l-am aflat în martie la primul concurs al sezonului, Campionatul Naţional de Duatlon, care s-a ţinut pe ploaie şi la doar 9 grade. Timp de 38 minute cât a durat pentru mine proba de ciclism a plouat continuu, iar la final labele picioarelor nu pot spune că erau uscate. Cu toate acestea frigul nu a trecut.

 

huse 2.jpg

Instalarea pe picior se face foarte uşor întrucât talpa este complet deschisă. După ce încalţi husa închizi talpa cu o bandă velcro, plăcuţa pentru pedală cât şi călcâiul pantofului rămânând la exterior. Închiderea se face pe lateral printr-un fermoar solid, din nou de la YKK, iar în partea de jos dispui de o gaică pentru a te ajuta la tragerea fermoarului. Fermoarul este încadrat de benzi reflectorizante, iar în partea superioara acesta este securizat cu încă o bandă velcro. Nu în ultimul rând aceste huse fac parte din programul Northwave „Be visible, be safe!” şi au o culoare galbenă fluorescentă extrem de vizibilă în trafic. Am observat însă că deşi vârful şi călcâiul sunt protejate de un material mai rezistent, vârful s-a uzat în timp şi a fost perforat.

 

florian raducanu-2.jpg

Aceste şapte articole de îmbrăcăminte, la care s-a adăugat şi al 8lea (tricoul intermediar cu mânecă lungă) mi-au permis să pot pedala tot timpul iernii mai puţin în zilele când termometrul arăta mai puţin de 10 grade. Desigur acest echipament profesionist de ciclism Northwave reprezintă o investiţie financiară apreciabilă însă toate articolele pot fi folosite o foarte mare parte a sezonului rece şi mai puţin rece. Practic aproape jumătate de an dacă ne gândim că temperaturile joase încep din noiembrie şi ţin până în martie aprilie. Cu alte cuvinte dacă eşti un ciclist profesionist sau amator entuziast care nu se opreşte din pedalat odată cu sosirea temperaturilor de iarnă aceste haine nu ar trebui să-ţi lipsească din garderoba de sezon.