Test de lungă durată – ciclocomputer Sigma ROX 6.0 CAD

 Am decis să oferim la test ciclocomputer avansat pentru a afla o părere imparţială. Persoana aleasă a fost un redactor independent care, în calitate de freelancer la editurile de profil precum Freerider.ro, DirtBike.ro si MBike.ro, deţine suficientă experienţă pentru a avea o părere obiectivă. Iată ce ne-a transmis Dan Mazilu în legătură cu ciclocomputerul fără fir Sigma ROX 6.0 CAD pe care îi foloseşte deja de 1 an de zile.

_sigma.JPG

Importanţa ciclocomputerelor / vitezometrelor în viaţa bicicliştilor nu are rost să o mai discutăm. De la cei mai începători, care nu doresc să ştie decât câţi kilometri au făcut în ziua respectivă, cu ce viteză maximă s-au dat şi care nu sunt dispuşi să cheltuie mai mult de 100 lei, până la cei avansaţi sau profesionişti pe care îi interesează ritmul cardiac maxim, caloriile consumate, cadenţa medie şi care sunt dispuşi să investească şi peste 1,000 lei, cu toţii ne bazăm pe informaţiile primite de la acest mic dispozitiv electronic.

ROX 6.0 CAD este un produs al companiei germane Sigma, ciclocomputer fără fir care face parte din gama de top ROX. Este un ciclocomputer plin de funcţii utile pentru ciclişti, unele practice altele mai puţin folositoare, deşi şi acestea pot deveni interesante, 6.0 CAD oferind peste 80 de funcţii!

1

Ciclocomputerul l-am folosit continuu întreg sezonul 2014 pe două biciclete folosind kitul separat de pregătire a celei de-a doua biciclete. Când schimbi ciclocomputerul de pe o bicicletă pe cealaltă nu este nevoie să schimbi nimic din funcţiile sale, ciclocomputerul recunoscând automat pe care din cele două biciclete este folosit. Tot ce trebuie să faci este doar să introduci la început dimensiunile corecte ale roţilor celor două biciclete pe care va fi folosit.

2

Sigma ROX 6.0 CAD s-a comportat excelent pentru mii de kilometri parcurşi atât pe cursieră, pe şosea, cât şi pe mtb, pe forestiere, poteci şi noroaie. Fiind un produs ce face parte din gama de vârf, preţul este pe măsura însă şi recompensa este la fel. Dacă foloseşti şi docking station-ul care face legătura dintre ciclocomputer şi calculatorul tău atunci vei putea beneficia la maximum de investiţia făcută. Oricum în preţul recomandat de vânzare de 830 lei primeşti o mulţime: ciclocomputerul, senzorul de viteză, senzorul de cadenţă, magneţii, centura pentru puls şi brăţara pentru alergare. Recomandarea este să puteţi cumpăra şi acest docking station întrucât toate informaţiile înregistrate pe ciclocomputer vor fi transferate în calculator în programul Sigma Data Center cu ajutorul căruia poţi face statistici şi analiza performantele tale de-a lungul sezonului.

IMG_7448.JPG

Am apreciat în mod special faptul că informaţiile pe care le introduci în ciclocomputer, cum ar fi vârsta, greutatea, sexul, dimensiunile roţilor, se stochează într-o memorie care nu are nevie de curent de la baterie pentru a le ţine minte. La un moment dat a fost nevoie să schimb bateria, iar după ce am scos-o am uitat să o instalez pe cea nouă la loc luându-mă cu alte treburi. Mi-am adus aminte abia după câteva ore şi am fost plăcut impresionat să văd că nu a uitat nimic din setările făcute, nici măcar kilometri parcurşi în total sau caloriile arse. Este bine de ştiut că nu eşti constrâns de un timp scurt de schimbare a bateriei.

De apreciat este şi faptul că „împerecherea” cu ceilalţi senzori este complet automată – senzorul pentru puls şi pentru cadenţă. La ciclocomputer nu trebuie să umbli prin meniuri să cauţi senzorii. Totul se face automat din momentul în care ciclocomputerul este instalat pe bicicletă sau din momentul în care te pui în mişcare. Tot timpul senzorii au fost găsiţi în câteva secunde.

Ecranul ciclocomputerului afişează întotdeauna 7 + 1 informaţii: ritmul cardiac (daca ai pe tine şi centura pentru puls), cadenţa (dacă ai instalat pe bicicletă şi senzorul de cadenţă), altitudinea, tura în care te afli (lap), bicicleta pe care o foloseşti (1 sau 2), viteza curentă şi raportul faţă de viteza medie (dacă pedalezi peste, la fel sau sub viteza medie). Aceste 7 linii de informaţii sunt permanente şi nu pot fi schimbate de utilizator. A 8a linie poate fi schimbată şi afişează orice de la distanţa parcursă şi timpul pedalat până la temperatura de afară şi caloriile consumate.

3

Întrucât în setări poţi introduce inclusiv altitudini de referinţă (cum ar fi altitudinea de acasă sau cea de la începutul unei ture) ciclocomputerul îţi calculează şi diferenţa de nivel obţinută într-o tură. Aşadar nu mai ai nevoie neapărat de un GPS care să facă acest calcul.

ROX 6.0 CAD poate fi folosit nu doar la măsurarea distanţelor zilnice ci şi pentru antrenament. Sigma oferă 4 zone de intensitate pentru antrenament, iar în funcţie de ce alte informaţii îi mai oferi (cum ar fi vârsta, greutatea, sexul şi pulsul maxim) ciclocomputerul îţi personalizează cele 4 zone. Astfel tu vei cunoaşte limitele ritmului cardiac şi intensitatea cu care poţi pedala pentru a rămâne în anumite zone. Spre exemplu poţi alege să te antrenezi pentru a slăbi sau pentru rezistenţă.

Am găsit folositoare toate funcţiile pe care 6.0 CAD le măsoară. Sunt folositoare de ştiut şi cifrele care arată cât ai urcat într-o zi şi cât ai coborât (diferenţa de nivel pozitivă şi negativă), dar şi totalurile: calorii, kilometri, ore pedalate etc.

Ciclocomputerul poate fi utilizat şi la alergare dacă îl instalezi în brăţara specială inclusă în set. Dacă foloseşti ciclocomputerul în acest mod îţi va oferi informaţii ca timpul total de alergare, altitudine, puls, poziţionare în zona de antrenament, calorii consumate etc.

Nu în ultimul rând trebuie vorbit despre programul software Sigma Data Center ce poate fi instalat pe calculator. Este foarte folositor întrucât vei păstra toate statisticile şi cifrele oferite de ciclocomputer, pe zile şi luni. Programul calculează şi statistici şi creează grafice de unde poţi afla care a fost cea mai bună zi pentru tine. La respectivele statistici poţi adăuga şi tu diferite comentarii inclusiv despre felul de vreme pe care ai avut-o în ziua respectivă (soare, nor, ploaie, vânt) sau terenul pe care ai pedalat (plat, deal, munte etc.).

4

La fel de importantă este şi funcţia de introducere manuală a informaţiilor. Spre exemplu dacă nu ai avut la tine ciclocomputerul într-o anumită zi, când ajungi acasă la calculator poţi introduce informaţiile din ziua respectivă manual, dacă le-ai măsurat cu un alt dispozitiv cum ar fi GPS sau telefon. Cu ajutorul a două icon-uri software-ul îţi arată în calendarul său care sunt zilele în care informaţiile au fost luate direct din ciclocomputer (LOG) sau care sunt cele introduse manual (MEM). Indiferent cum au fost culese informaţiile au greutate egală la realizarea statisticilor.

Nu în ultimul rând, dacă deţii un ciclocomputer cu GPS din seria ROX 10, programul Data Center îţi poate afişa şi traseul pe care l-ai avut în tura de antrenament sau la concursul la care ai participat.

Concluzia, pentru acest Sigma ROX 6.0 CAD, este foarte bună. Ciclocomputerul a funcţionat foarte bine, a rezistat la fel de bine şi noroiului de pe traseele off-road şi a oferit toate statisticile de care am avut nevoie. Singura funcţie suplimentară pe care aş fi dorit să o mai aibă se referă la înclinaţia terenului în procente. ROX 6.0 nu are această funcţie însă o poţi totuşi găsi la modelul imediat superior ROX 8.1.