Plăcuțe frână BikeFun, pentru frâne hidraulice

Odată cu apariția frânelor pe disc la biciclete, acum mulți ani, s-a dezvoltat și această nouă piață a plăcuțelor de frână. De-a lungul timpului au apărut o mulțime de mărci de frâne, fiecare la rândul ei cu o mulțime de variante și modele de etriere. Implicit și plăcuțele de frână, au început să aibă o mulțime de forme, devenind în același timp de diferite tipuri și consistențe.

Pe de altă parte, tot odată cu trecerea anilor, au apărut pe piață și alți producători de placuțe pentru frână, a căror activitate principală nu era neapărat fabricația frânelor. Atunci au apărut plăcuțele „compatibile”. Din fericire diferența dintre cele două tipuri de plăcuțe nu mai este azi atât de mare. În fapt, din punct de vedere a calității, o pereche de plăcuțe de frână compatibile pot fi la fel de performante ca și cele originale. Diferența principală însă, este prețul. În timp ce un model original de la Sram sau Shimano costă zeci de lei, un set de plăcuțe compatibile de frână poate costa și doar jumătate de preț.

Este și cazul nostru, al plăcuțelor de frână BikeFun. Am decis că ne putem permite să oferim plăcuțe de frână performante la un preț mult mai competitiv decât originalul. Avantajul nostru este că putem lucra cu oricine și produce plăcuțe de frână compatibile cu orice marcă.

06.JPG

Din acest motiv în oferta BikeFun vei găsi plăcuțe de frână compatibile cu toate mărcile principale de frâne de pe piață: Shimano, Sram, Promax, RST, TRP, Tektro și Giant. Plăcuțele noastre de frână sunt construite prin procedeul clasic de sinterizare. Este procedeul de lipire a pulberilor metalice, ceramice etc., în urma încălzirii și presării lor. Este o tehnică simplă, folosită azi de toți marii producători. În urma acestui procedeu rezultă partea activă a plăcuței. Aceasta este fixată apoi pe un suport metalic. Suportul, împreună cu partea activă, pot avea orice formă dorim. Forma este dată de marca și tipul etrierului frânei pentru care dorim să producem respectiva plăcuță de frână.

Untitled-2.jpg

Plăcuțele de frână BikeFun sunt de tip organic. Li se mai spune și semi-metalice. Acestea sunt construite dintr-un mix de fibre fixate între ele cu o rășină (adeziv). În general plăcuțele de frână organice sunt destinate uzului general, fiind alcătuite din materiale mai moi. Această caracteristică le face să fie mai versatile, iar în timpul utilizării să fie silențioase. Plăcuțele organice oferă performanță mai mare în primul moment al acționării lor de la maneta de frână. Pe de altă parte, organicele nu se descurcă atât de bine când încep să se încălzească. Performanțele frânării încep să scadă dacă te lansezi într-o coborâre lungă unde frânezi mult. Totuși, în realitate nu se prea oservă. O altă caracteristică a plăcuțelor organice este că sunt mai puțin eficiente pe ploaie sau noroi. În aceste condiții meteo, plăcuțele organice se uzează în general mai repede.

02.JPG

Pe piață există și plăcuțele de frână „metalice”. Acestea sunt construite prin același procedeu de sinterizare însă componența părții active este alcătuită din fibre metalice. Acest tip de plăcuțe rezistă mai bine la căldură, performanțele lor la frânare fiind mult mai puțin afectate. La fel de bine funționează și pe ploaie sau noroi. Însă dezavantajul plăcuțelor metalice este că sunt gălăgioase. Practic frânele vor scârțâi cam de fiecare dată când le folosești. Un alt dezavantaj este ca, întrucât materialul din care sunt fabricate este mai dur, și discul de frână se va uza mai repede. De asemenea, în general și prețul plăcuțelor metalice este mai mare decât al celor organice.

05.JPG

În concluzie care plăcuțe de frână ți se potrivesc, cele organice sau cele metalice?

Depinde cum le folosești. Pentru biciclistul amator, plăcuțele organice sunt cele potrivite. Pentru că sunt mai polivalente și funcționează în general bine chiar și pe ploaie dacă nu forțezi. Faptul că sunt silențioase poate fi pentru mulți avantajul principal. Așadar pentru ciclistul de touring, care face cicloturism și este axat pe relaxare și recreere, plăcuțele organice sunt potrivite. Acesta este și motivul pentru care BikeFun are în ofertă doar plăcuțe organice, întrucât ne-am axat pe cicliștii recreaționali.

03.JPG

Dacă însă participi des la concursuri, în special de enduro și downhill, atunci ți se vor potrivi mai bine plăcuțele metalice. Acestea performează mai bine în condiții extreme, de căldură, frecare mare și frânare excesivă sau pe ploaie. Pe de altă parte așteaptă-te să facă o grămadă de gălăgie.

Placuțele de frână BikeFun au prețul de 37 lei / pereche indiferent de modelul de frână cu care sunt compatibile. Pentru a le deosebi mai ușor în magazin, plăcuțele BikeFun au spatele de culoarea verde deschis, culoare noastră clasică BikeFun.