Ghid de participare la Prima Evadare 2019

Prima Evadare este cel mai mare concurs de ciclism cross country nu doar din România ci din întreaga Europă de est, cu mii de participanţi la linia de start. Este rezultatul muncii unei echipe închegate şi pasionate, care iubeşte ceea ce face. Este vorba de Clubul NoMad Multisport a cărui pasiune exact asta este, ciclismul din pasiune în toate formele sale.

prima evadare Andrei Zafiu_resize.jpg
foto Andrei Zafiu

Concursul se desfășoară între București și Snagov pedalându-se pe poteci, prin păduri, pe drumuri de țară, dar şi pe yone de asfalt. Distanţa totală a traseului este de aproximativ 55 de km. Este un concurs accesibil oricărui concurent cu o minimă experienţă pe bicicletă întrucât nu avem diferenţă de nivel şi nici traseul nu este tehnic. Organizatorii recomandă însă ca pentru a te bucura din plin de concurs, participanţii să aibă la activ cel puţin 3 ieşiri mai lungi pe bicicletă, pe teren accidentat cum ar fi drumurile forestiere sau potecile.

 

prima evadare traian olinici.jpg
foto Traian Olinici

Pentru a-ţi veni în ajutor şi pentru a avea o experienţă deosebit de plăcută la Prima Evadare 2019 am alcătuit un ghid care include echipamentul recomandat de folosit atunci când vrei să concurezi la Prima Evadare. Îţi prezentăm cam tot ce ai nevoie, de la biciclete şi pedale la echipament şi soluţii de întreţinere a bicicletei după concurs.

Deşi traseul de la Prima Evadare nu este unul tehnic sau deosebit de denivelat, o bicicletă mtb full suspension este totuşi cea mai recomandată. Spre exemplu modelul Merida One-Twenty 9.500 este una dintre cele mai bune. Este un mtb full suspension confortabil cu geometrie de concurs. Confortul oferit de echipare şi geometrie te va ajuta să-ţi conservi energia, să mergi mai repede şi mai bine şi cine ştie, poate chiar să ajungi pe podium.

 

Merida One-Twenty 9.500.JPG

Dacă preferi un mtb hardtail, cu suspensie doar pe faţă, sau dacă bugetul este mai mic, o opţiune foarte bună de mtb este modelul Merida Big.Nine NX Edition. Această bicicletă este echipată cu noua generaţie de transmisii cu o singură foaie, având 12 pinioane în spate. Deci “doar” 12 viteze însă modul cum sunt gândite şi etajate asigură suficient cuplu şi pentru urcări mult mai dificile decât vei întâlni la Prima Evadare.

 

Merida Big.Nine NX Edition.JPG

Însă la Prima Evadare nu se poarticipă doar cu mtb. O opţiune bună, pentru cicliştii mai experimentaţi, este bicicleta ciclocros. Aceasta nu are suspensii în schimb poate prinde viteze mult mai mari pe traseul tipic întâlnit la Prima Evadare. Modelul Merida Cyclo Cross 300 este una dintre cele mai bune opţiuni, cu frâne pe disc, geometrie de concurs şi 2x10 viteze.

 

Merida Cyclo Cross 300.JPG

Pe de altă parte în ultima vreme a apărut o nouă opţiune de biciclete pentru acest tip de trase. Li se spune „gravel bike” pentru că sunt ideale pentru drumurile forestiere, drumurile de ţară neasfaltate sau cu pietriş şi chiar poteci alpine, aşa cum a demonstrat şi revista Freerider.ro când a testat într-o tură la vârful Omu gravel bike-ul Merida Silex 600. Sunt practic biciclete ciclocros însă cu geometrie confortabilă, mult îndreptată spre mtb. Un model foarte bun de luat în considerare este Merida Silex 400 cu transmisie 2x11.

 

Merida Silex 400.JPG

Pentru doamne şi domnişoare există biciclete mtb special gândite pentru ele. Pe lângă geometria special adaptată anatomiei feminine şi multe din componentele bicicletei sunt adaptate. Merida Juliet 7.100 este o variantă foarte bună de luat în considerare. O poţi folosi cu succes la un concurs, dacă participi doar ca hobby şi o poţi folosi apoi inclusiv la orice plimbare de la munte.

 

Merida Juliet 7.100.JPG

La un concurs protecţia contează foarte mult, iar aici avem mai multe capitole. Începem evident cu capul care trebuie protejat cu o cască de ciclism. Modelul Merida Slider 2 este o cască foarte accesibilă ca preţ, dar care nu face compromisuri în privinţa siguranţei. Casca are 25 fante de aerisire făcând-o foarte conforatbilă pe vreme caldă, cureluşă reglabilă de fixare sub bărbie şi reglaj la spate, pentru a se potrivi perfect pe circumferiţa capului.

 

Merida Slider 2.JPG

Ochii de asemenea trebuie protejaţi într-un concurs. Pe de o parte de frunzele şi crengile copaciloc care ar putea fi prea aproape de potecă, dar şi de vânt, praf şi insecte. Desigur că şi soarele puternic va fi filtrat, radiaţiile UV fiind blocate. Pentru Prima Evadare 2019 îţi recomandăm ochelarii de soare BikeFun Target EL, un set cu lentile de rezervă pe care le poţi schimba în funcţie de intensitatea soarelui. Ochelarii Target EL au fost testaţi şi de revista Freerider.ro, iar rezultatul a fost unul foarte bun.

 

review-test-recenzie-ochelari-sport-bikefun-target-el-05.jpg

Mâinile trebuie protejate, iar pentru ele avem mănuşile speciale pentru ciclism. Fiind deja sezon călduros îţi recomandăm mănuşile cu degete scurte, precum Northwave Switch Line, dar desigur poţi alege şi ceva cu degete lungi dacă vremea este mai răcoroasă. Mănuşile Switch Line au o palmă din piele sintetică rezistentă şi plasă elastică între degete, pentru aerisire bună în timpul pedalatului.

 

Northwave Switch Line.JPG

Pentru a avea un randament cât mai bun la un concurs este ştiut faptul că echipamentul specializat este preferat. Este şi cazul pantofilor de ciclism. Aceştia au o construcţie specială care îi face să fie performanţi în timpul efortului. Talpa rigidă spre exemplu, ajută mult la transmiterea eficientă a puterii de la picior la pedală şi apoi mai departe la roată. Noi îţi recomandăm modelul Northwave Scream SRS cu închidere cu două benzi velcro plus una reglabilă cu cataramă.

 

Northwave Scream SRS.JPG

Echipamentul se completează cu tricoul şi pantalonul de ciclism. Ambele sunt special gândite să ofere performanţă şi confort în timpul efortului. Hainele sunt elastice şi astfel nu împiedică mişcările naturale ale corpului în timp ce pantalonul are integrat bazonul special care oferă foarte mult confort atunci când petreci mult timp în şa. De la Northwave îţi recomandăm tricoul NW Logo 3 şi pantalonul NW Force 2.

northwave logo 3 northwave force 2.jpg

La un concurs şi bicicleta trebuie să fie corect echipată pentru a face faţă solicitărilor. Spre exemplu anvelopele sunt foarte importante. La Prima Evadare o opţiune foarte bună sunt CST Beater, anvelope mtb 29er ideale pentru competiţie. Cauciucurile au fost testate şi de revista Freerider.ro, iar redactorii au fost foarte multumiţi de performanţe.

 

test-recenzie-anvelope-cauciucuri-cst-beater-01.jpg

Dacă încă foloseşti anvelope cu camere normale şi nu ai trecut încă la tubeless, este recomandat să ai la tine în concurs o cameră de rezervă în cazul în care faci pană. De la CST îţi recomandăm camera SuperLight, mai uşoară şi potrivită pentru concurs. Sau poţi folosi din start o camera specială care are inclusă la interior soluţia antipană de la Slime.

 

camera slime camera cst.jpg

În caz de pană în concurs, după ce ai schimbat camera, ai două opţiuni de umflare a roţii. Varianta „manuală” şi varianta „automată”. Pentru varianta manuală îţi recomandăm să ai la tine pompa BikeFun Bell Air 3, cu volum mare de aer, corp rezistent din aluminiu şi manometru. Pentru varianta automată cea mai bună soluţie este pompa Genuine Innovations cu cartuşe CO2. Acestea umflă aproape instantaneu roata făcându-ţi viaţa mult mai uşoară. Plus că orice secundă pierdută contează într-un concurs. În setul Genuine Innovations primeşti capul de pompă, două cartuşe CO2, petice autoadezive, două leviere şi un săculeţ frumos de transport.

 

BikeFun Bell Air 3 Genuine Innovations.jpg

Ce spui însă dacă faci un pas mai departe şi avansezi spre competiţional, folosind la bicicletă o pereche de pedale cu prindere automată a pantofului, în loc de pedala obişnuită cu platformă. Pedalele tip SPD sunt foarte folosite la concursuri pentru că aproape dublează randamentul tău. Nu doar apeşi pe pedala ci acum şi tragi de ea cu aproape aceeaşi eficienţă. Pentru o pedală SPD completă îţi recomandăm modelul BikeFun Dual Trap, care au fost testate şi de revista Freerider.ro sau dacă eşti începător şi vrei o pedală care să aibă o latură normală şi una SPD, poţi folosi pedalele BikeFun Trap.

 

review-recenzie-test-pedale-automate-spd-bikefun-dual-trap-08.jpg

Însă la concurs vrei să ştii şi cu ce viteză mergi sau care a fost viteza ta maximă. Sau mai degrabă câţi kilometri mai ai până la finiş, pentru a ştii dacă tragi tare sau o laşi mai moale. Pentru a avea aceste informaţii, plus multe altele precum puls sau cadenţă, îţi recomandăm ciclocomputerul Bryton Rider 10. Este un computer cu GPS care înregistrează şi track-ul traseului pe care îl poţi vizualiza mai târziu pe telefon, cu aplicaţia dedicată Bryton sau pe calculator. Ciclocomputerul Bryton Rider 10 a fost testat şi de revista Freerider.ro. Poţi citi aici care a fost opinia redactorilor.

 

test-review-recenzie-bryton-rider-10-05.jpg

Nu în ultimul rând, trebuie să ai grijă de bicicletă. La final de concurs este posibil să fie murdară de praf sau noroi dacă a plouat. Este foarte recomandat ca după ce ai terminat cursa la Prima Evadare să mergi la punctul Karcher şi să speli bicicleta. Apoi îţi recomandăm să te duci într-un loc retras unde poţi şterge, usca şi unge în linişte bicicleta. Pentru orice ţine de întreţinerea bicicletei, de la uleiuri la degresante şi şampoane, îţi recomandăm gama Bikeworkx. Şi revista Freerider.ro a testat aceste produse, iar redactorii au fost multumiţi de rezultate.

sampon-BikeWorkx-Cyclo-Star-01.jpg

Acum că ai toate aceste informaţii, te poţi alinia liniştit la startul concursului Prima Evadare. Nu uita că anul acesta vom avea printre noi un invitat de onoare, campioana Gunn-Rita Dahle Flesjå, „Regina MTB-ului”. O vei putea întâlni la start şi finiş unde va semna autografe.

Toate produsele prezentate în acest articol sunt disponibile în întreaga ţară prin reţeaua noastră de distribuţie.

gunn rita_Kuestenbrueck.jpg
foto Armin Kuestenbrueck